Месец февруари започва с поредица от три последователни празнични дни, наречени

...
Месец февруари започва с поредица от три последователни празнични дни, наречени
Коментари Харесай

От утре започват Трифунците - трите вълшебни дни на февруари

Месец февруари стартира с поредност от три поредни празнични дни, наречени според народните обичаи Трифунци: 1 февруари - Трифоновден, 2 февруари - Сретение Господне (Петльовден) и 3 февруари - Свети Симеон.

Тези дни се свързват с лозята, виното, плодордието и благоденствието. На тях всички би трябвало да се помолим за една добра година, изпълнена с доста шанс и обич.

Св. Трифон произхожда от Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия – област, която се счита за една от прародините на лозата и виното. Той е страдалец и светец-лечител, който през 248 година сл. Хр., при царуването на император Деций Траян, бил посечен с меч. Името на светеца идва от гръцката дума за мекост, деликатност и деликатност.

Едва на 17 години си печели огромна популярност, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва несклоняем зложелател на християнското обучение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отхвърли от вярата си и умира като страдалец. 

Най-често в иконите светецът е изобразен да държи кръст в дясната си ръка, до момента в който в лявата има дребен сърп, като знак на основното оръдие за обработката на лозята и градините през Средновековието.

Свети Трифон се смята за надзирател на лозята и празникът е в негова чест. По остарял стил 14 февруари се чества като ден на лозаря.

Народните традиции са нарекли Вълчи празници   дните след Трифоновден.  Според преданията в тези два дни вълците бесуват. За да се предпазят хората от тях, се следвали строги правила на държание. Месели се обредни хлябове, които се раздавали, а по това какво е времето на 2 февруари хората гадаели какво им следва през годината. 

 свещи празник iStock

Именно на 2 февруари се чества Зимна Богородица, Вълча Богородица - Сретение господне, който е един от 12-те огромни християнски празници през годината и един от четирите празника, отдадени на Божията майка. Тогава се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос. 

Вторият ден на Малък Сечко се назовава още Петльовден или Петеларовден /по остарял стил/. Най-разпространен този празник е в Източна България. Той се чества за здраве на момченцата, като майките на мъжки чеда колят петел за здраве на детето си. Обредната храна от сварения петел и краваите или начупената на части пита се раздават на съседите за здраве.

На другия ден след Сретение господне се чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Православната черква уважава св. Свети Симеон Богоприемец като един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.
 10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР